Slovník pojmů

Vyberte kategorii pojmu

Zpět na všechny pojmy

Povinné ručení

Co je to povinné ručení?

Pokud jste někdy vlastnili auto nebo motorku, nejspíš už dobře víte, co je povinné ručení. Jde asi o nejznámější pojistku na našem trhu, kterou musí mít ze zákona sjednanou každý vlastník aktivně provozovaného motorového vozidla. Povinné ručení se může označovat také jako pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla.

Co kryje povinné ručení?

Jestliže řešíte, zda vám stačí pouze povinná pojistka, nebo byste měli zvážit i havarijní pojištění, pak vás jistě zajímá, na co se vztahuje povinné ručení. Dříve platilo, že povinné ručení je zkrátka nutný základ, který pokryje škody na cizím majetku a zdraví, které svým vozem způsobíte. Na všechno ostatní bylo třeba sjednat havarijní pojištění. To už dnes neplatí a povinné ručení může mít mnohem větší rozsah krytí.

Co obsahuje povinné ručení?

Co se hradí z povinného ručení, pokud dnes dokáže krýt i dříve nemyslitelné škody? Může jít třeba o škody na všech sklech, zavazadla, zdraví posádky, krádež či vandalismus. Postupně se rozšiřují také asistenční služby a kvalitní povinné ručení vám dnes dokáže zajistit odtah či náhradní vozidlo.

Povinné ručení limity

Limity pojistného plnění patří mezi jeden z hlavních parametrů povinného ručení. Určuje maximální sumu, kterou pojišťovna uhradí za vámi způsobenou škodu. Základní povinná ručení mají limit 35 milionů Kč. Limit plnění u nejkvalitnějších pojistek končí na částce 200 milionů Kč. Doporučujeme sáhnout po některém z vyšších limitů, obzvlášť pokud autem jezdíte do zahraničí, kde nehodou můžete napáchat větší škody.

Platnost povinného ručení

Povinné ručení se většinou sjednává na rok. Pokud ho ale potřebujete jen na pár měsíců, můžete využít i krátkodobé povinné ručení. Pokud vás zajímá, jestli má konkrétní vozidlo sjednané povinné ručení, můžete si ho proklepnout na webu České kanceláře pojistitelů. Stačí vyplnit SPZ a datum. Poté okamžitě zjistíte, zda má dané vozidlo platné povinné ručení, a dokonce také u jaké pojišťovny je vedeno.

Řízení bez povinného ručení je risk

Označení “povinné ručení” mluví samo za sebe - každý provozovatel motorového vozidla ho musí mít sjednané. Pokud by řídil bez něj, hrozí mu nepříjemnosti. Za jízdu v nepojištěném autě se uděluje nemalá pokuta, a když s ním způsobíte nehodu, škodu budete muset zaplatit z vlastní kapsy.